top of page

LaTso  Project

Evaluation and Standardization for Laser Damage Resistance of Aerospace Optics

        Our project aims to determine and standardize the laser endurance threshold (LHED) of optical components used in systems established for space research at different wavelengths (1064 nm, 532 nm, 355 nm and 266nm).

The LaTSO project aims to observe the behavior of the optical component in space conditions by creating a kind of simulation of space conditions in a laboratory environment. The experimental stages of the LaTSO project are listed below.

  • Determination of LHED under Atmospheric Conditions

  • Determination of LHED under Vacuum Conditions

  • Determining the LHED of thermally conditioned optical components

  • Determination of LHED of optical components aged with UV light

raster.png

Figure 1.   Atmospheric environment LHED test rig established according to ISO 21254 2 Standard

 

LatSO projesi kapsamında laboratuvarlar arası karşılaÅŸtırma amacıyla vakum ve atmosfer ortamlarında P polarize ve S polarize testleri UME'nin yanı sıra Shanghai Institute of Optics and Fine Mechanics (SIOM) tarafından da gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Her iki laboratuvar da ISO standartlarına uygun olarak 1-on-1, S-on-1 protokolleri ve Raster Tarama yöntemi ile LHED testlerini gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.

 

Yapılan bu çalışmada, bir diÄŸer amaç ise deney düzeneklerinin özellikleri, test edilen optik malzemeler ve ölçüm sonuçları üzerindeki etkisi ele almak olmuÅŸtur. KarşılaÅŸtırmanın temel amacı, iki enstitü arasındaki ölçüm eÅŸdeÄŸerliÄŸini deÄŸerlendirmekle beraber aynı seriden olan optik kaplamaların farklı sistemlerde davranışını gözlemlemektir. UME ve SIOM test sistemleri farklı parametrelere sahiptir.  Sonuçlar, ISO 21254 standartlarında belirtilen belirsizlik hesaplamalarıyla uyumlu bulunmuÅŸtur. KarşılaÅŸtırma testlerinin odağında olan Raster Tarama test metodu, kalite kontrol testlerinde optik bileÅŸenlerin kusur kaynaklı LHED deÄŸerini belirlemek için daha uygun bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Raster tarama ile optiÄŸin 1 cm x 1 cm’lik alanı, maksimum darbe enerji yoÄŸunluÄŸunda %90 örtüÅŸme oranıyla lazer darbelerine maruz bırakılır. Böylece optik yüzeyi ardışık noktalar arasında boÅŸluk bırakmadan taranmış olur.

​

​1-on-1, S-on-1, R-on-1 ve Raster Tarama lazer hasar test protokolleri, 1064 nm ve 355 nm dalga boyları için karşılaÅŸtırıldığında ve Raster Tarama testinin lazer ışınının zamansal profili ne olursa olsun, optikler için en zorlu senaryoyu sunduÄŸu gösterilmiÅŸtir. Bu özellik, özellikle optik bileÅŸen üreticilerinin zayıf yönleri tespit edip geliÅŸtirme yapmalarına olanak tanımaktadır.

bottom of page