
Raster Tarama
​​
"Raster Tarama" (Raster Scan), ISO 21254 ve önceki 11254-2 standartlarıyla tanımlanmış test yöntemlerinin eksikliklerini karşılamayı hedefleyen alternatif bir yöntemdir. Özellikle küçük boyutlu optik bileÅŸenlerde kusur dağılımının rastgele olması nedeniyle lazer atışlarının kusurlu bölgelere denk gelmesi ve lazer hasar eÅŸiÄŸi deÄŸerinin doÄŸru bir ÅŸekilde belirlenememesi sorun teÅŸkil etmektedir. Bu sorunu aÅŸmak amacıyla, son yıllarda Raster Tarama adı verilen yeni bir test yöntemi geliÅŸtirilmiÅŸ ve bu metodun güvenilirliÄŸi, çeÅŸitli optik numuneler üzerinde yapılan atmosferik ve uzay koÅŸullarındaki testlerle doÄŸrulanmıştır.​
​​​​​​​
Bu testler, örnek yüzeyinin ardışık lazer atışlarının %90 oranında birbiriyle çakışacak ÅŸekilde taranması ile gerçekleÅŸtirilir. Raster Tarama, optikteki kusurların ortaya çıkarılması için idealdir. DiÄŸer metotlarda olduÄŸu gibi atışlar arasında demet çapının yaklaşık üç katı kadar bir mesafe bırakılması söz konusu deÄŸildir. Gaussian demetin %90 oranda çakıştırılarak gönderildiÄŸi ve yüzeydeki her noktanın lazerle etkileÅŸtiÄŸi böylece kaçırılan herhangi bir kusur olmayan bir yöntemdir. Sonuçlar mm² alana düÅŸen hasar yoÄŸunluÄŸu ile belirlenir.
​​​​

Åžekil 1. Raster Tarama test metodunun ÅŸematik gösterimi
LatSO projesi kapsamında laboratuvarlar arası karşılaÅŸtırma amacıyla vakum ve atmosfer ortamlarında P polarize ve S polarize testleri UME'nin yanı sıra Shanghai Institute of Optics and Fine Mechanics (SIOM) tarafından da gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Her iki laboratuvar da ISO standartlarına uygun olarak 1-on-1, S-on-1 protokolleri ve Raster Tarama yöntemi ile LHED testlerini gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.
Yapılan bu çalışmada, bir diÄŸer amaç ise deney düzeneklerinin özellikleri, test edilen optik malzemeler ve ölçüm sonuçları üzerindeki etkisi ele almak olmuÅŸtur. KarşılaÅŸtırmanın temel amacı, iki enstitü arasındaki ölçüm eÅŸdeÄŸerliÄŸini deÄŸerlendirmekle beraber aynı seriden olan optik kaplamaların farklı sistemlerde davranışını gözlemlemektir. UME ve SIOM test sistemleri farklı parametrelere sahiptir. Sonuçlar, ISO 21254 standartlarında belirtilen belirsizlik hesaplamalarıyla uyumlu bulunmuÅŸtur. KarşılaÅŸtırma testlerinin odağında olan Raster Tarama test metodu, kalite kontrol testlerinde optik bileÅŸenlerin kusur kaynaklı LHED deÄŸerini belirlemek için daha uygun bir seçenek olarak öne çıkmaktadır. Raster tarama ile optiÄŸin 1 cm x 1 cm’lik alanı, maksimum darbe enerji yoÄŸunluÄŸunda %90 örtüÅŸme oranıyla lazer darbelerine maruz bırakılır. Böylece optik yüzeyi ardışık noktalar arasında boÅŸluk bırakmadan taranmış olur.
​
​1-on-1, S-on-1, R-on-1 ve Raster Tarama lazer hasar test protokolleri, 1064 nm ve 355 nm dalga boyları için karşılaÅŸtırıldığında ve Raster Tarama testinin lazer ışınının zamansal profili ne olursa olsun, optikler için en zorlu senaryoyu sunduÄŸu gösterilmiÅŸtir. Bu özellik, özellikle optik bileÅŸen üreticilerinin zayıf yönleri tespit edip geliÅŸtirme yapmalarına olanak tanımaktadır.